Как да изберем подходящ климатик за офис

КЛИМАТИК ЗА ОФИС – СЪВЕТИ ЗА ИЗБОР НА ПОДХОДЯЩО УСТРОЙСТВО


Климатикът в офиса не е лукс, а необходимост, благодарение на която са осигурени необходимите условия за работа. Приятно е да се работи в стая с удобен микроклимат, което означава, че работоспособността се увеличава, а с това и производителността – също. За да разберете кой климатик е по-добре да инсталирате в офиса, трябва да се запознаете с обща информация за тях.

Какви видове климатици се поръчват най-често за офисно пространство?


Изборът на климатик за офис зависи от два фактора: бюджета, отпуснат за техническо оборудване и площта на офис пространството. За малък офис до 40 кв. м., изберете един от трите вида климатици:

Климатик с едно тяло – мобилен климатик – най-простият и достъпен тип климатик. Монтира се директно стаята, а за зимата е лесно да се демонтира и скрие. Все още се използва в офис помещения, но вдига доста шум по време на работа, поради което се изтласква от пазара чрез алтернативни опции;

Сплит система за офис днес е най-практичният и печеливш вариант. Системата се състои, грубо казано, от компресор (който се намира отвън във външното тяло) и вътрешно тяло (което трябва да бъде разположено на удобно място на закрито). Тази опция е най-приемлива, тъй като не вдига много шум (компресорът е отвън) и има достатъчно мощност за охлаждане на работното помещение.
Голямо офис пространство, където постоянно работят много хора и е включено голямо количество офис оборудване, изисква по-мощен блок за въздушно охлаждане. От климатиците в този случай изберете:

Климатици за големи офиси

Мулти-сплит система. Един вид сплит система, когато няколко вътрешни тела са свързани към един компресор. Те могат да бъдат различни по мощност и различни видове, докато работят едновременно. Такова устройство е подходящо в офис сгради, където няма достатъчно място на фасадата за настаняване на няколко традиционни блока. А също и ако са наложени изисквания към фасадата на сградата, ограничаващи местоположението на голям брой устройства;

Когато монтирате някое от изброените вътрешни тела на климатика, трябва да го позиционирате така, че да не духа върху човек по време на работа. Ако не е възможно да инсталирате климатика далеч от работните места, тогава е по-добре да го направите над работния плот и да зададете правилните настройки.

Има три параметъра, на които трябва да обърнете внимание:

  • Зададете точната температура. Най-оптималната температура е 23-26 градуса. С това ниво на топлина всички ще се чувстват комфортно, както зиморничивите, така и тези, на които е горещо през цялото време;
  • Настройте скоростта на вентилатора на минимум. Намаляването на скоростта на вентилатора ще съкрати времето за охлаждане на помещението, но въздушният поток ще се разпределя по-бавно из стаята и няма да издуха никого. Постепенното намаляване на температурата на въздуха ще направи още по-лесно адаптирането към прохладата;
  • Изложете щорите по такъв начин, че да насочват въздушните потоци не към седящите хора, а нагоре или в обратна посока.

Мощността и консумацията на електроенергия също са от значение


Ефективността на един климатик е право пропорционална на неговия капацитет. Необходимата мощност на устройството в офиса може да се изчисли самостоятелно. За да направите това, използвайте следния алгоритъм:

Изчислете необходимата мощност за площта на помещението. За всеки 10 кв. м. имате нужда от 1 kW мощност.
Стандартна височина на тавана до 3 метра.
Помислете за разположението на прозореца. Ако офисът се намира на слънчевата страна, тогава мощността трябва да се вземе с марж от 1,2 пъти.
Колкото повече оборудване и хора са постоянно в стаята, толкова по-мощно трябва да бъде устройството. И така, всеки офис служител отделя средно 0,1 kW топлина, а компютърът и копирната машина – по 0,3 kW.

Вярваме, че статията Ви е била полезна и смятаме, че чрез нея ще увеличите познанията си и лесно ще можете да поръчате правилният климатик.

Много фирми предлагат климатици в София и страната, но ние Ви препоръчваме да отправите запитване към компанията D & D Trade LTD.

Author: admin