КАК ДА ИЗБЕРЕМ АКРИЛНА ВАНА: СЪВЕТ ОТ ЕКСПЕРТИ

Акрилните вани, които се появиха преди не повече от 30 години, бързо набраха популярност сред купувачите и притиснаха своите конкуренти от чугун и стомана на пазара. Огромното разнообразие от представени модели с различни форми, размери, ценова категория, ви кара да се замислите коя акрилна вана е добра. Нашата статия, която разглежда основните аспекти на избора, ще ви даде отговор на този въпрос.

КОЯ АКРИЛНА ВАНА Е ПО-ДОБРА В ДИЗАЙНА

Акрилните вани са направени от термопластичен полимер на основата на полиметил акрилат. Пластичността му позволява да се произвеждат различни форми, включително сложни, които не се предлагат за стомана и чугун. Според производствената технология моделите на пазара могат да бъдат разделени на два вида, монолитни и многослойни.

Многослойни :

Монолитни :

Включва три слоя фибростъкло, ABS пластмаса и акрилно покритие. По правило такива вани са евтини, но не се различават по трайност, поради което дори не са сертифицирани на европейския пазар. Но те са популярни в България, те се произвеждат активно за нашия пазар от местни производители.

Произведено чрез технология на леене или екструзия от 100% акрил. Тъй като тяхната структура е едно парче, те са трайни и по-трайни. Цената им е съответно по-скъпа. Но по-дълъг експлоатационен живот с гаранция за запазване на оригиналната форма и привлекателен външен вид.

Въпреки факта, че втвърденият акрил е стабилен, издръжлив и здрав, той все още отстъпва по тези свойства на метала. Поради това акрилните вани се подлагат на допълнително укрепване на външната повърхност. За това се използва фибростъкло или полиуретан.

Фибростъкло:

Полиуретан :

Когато се смесва с полиестерна смола, той получава високи адхезивни свойства и добре прилепва към акрилите. Този слой обаче съдържа летливи токсични компоненти, които, ако продуктът не е изсушен правилно по време на производствения процес, могат да навредят на здравето.

По-малко издръжлив и по-евтин вариант на армировка. Поради по-лошата адхезия към акрил, полиуретановият слой може да се отлепи, което намалява стабилността и създава скърцане. Но този материал не съдържа токсични компоненти.

За да може акрилната вана да издържи теглото на възрастен, тя е допълнително подсилена от ПДЧ. За сертифициране на даден продукт в Европа наличието на влагоустойчиво ПДЧ е предпоставка. Несертифицираните модели могат да бъдат подсилени с обикновено ПДЧ, които нямат защита срещу влага или изобщо нямат.

ЗАЩО АКРИЛНАТА ВАНА Е ПО-ДОБРА ОТ ЧУГУНА И СТОМАНАТА

 • Ниско тегло – лесно транспортиране и монтаж.
 • Разнообразие от форми – поради пластичността на акрила.
 • Ниска цена – евтин материал и производствен процес.
 • Устойчивост на корозия – на вода и домакински почистващи препарати.
 • Ниско ниво на шум – тих комплект вода.
 • Ниска топлопроводимост – водата се охлажда по-бавно.
 • Хигиенно – повърхността с ниска порьозност не абсорбира мръсотия и влага.
 • Лесен ремонт – чиповете и драскотините могат да бъдат премахнати чрез полиране или течен акрил.

НЕДОСТАТЪЦИ НА АКРИЛНИТЕ ВАНИ

 • Ниска якост – може да се влоши от невнимателно механично въздействие или падане на тежки предмети.
 • Чупливост – при чести контакти с някои компоненти на битовите химикали повърхността губи първоначалната си дебелина.
 • Високата пластичност е не само плюс, но и минус, тъй като ваната може да се деформира при човек с голямо тегло или от излагане на високи температури.

КАК ДА ИЗБЕРЕМ ПРАВИЛНАТА АКРИЛНА ВАНА ПО ПАРАМЕТРИ

ПО КОНФИГУРАЦИЯ

 • Правоъгълна – може да бъде стена, по-рядко – отделена. Класическа форма за всякакъв вид стая.
 • Ъглова – асиметрична или триъгълна. Подходяща за по-големи помещения, тъй като те са по-широки от стандартните модели.
 • Кръглите и овалните вани са самостоятелни купи без ъгли. Те могат да бъдат инсталирани само в просторни стаи, но ви позволяват да създадете интересен интериор.

ПО РАЗМЕР

Стандартните дължини на акрилни вани варират от 150 до 180 см, ширина – от 70 до 85 см, височина – от 50 до 65 см. Тези размери са типични за правоъгълни модели. Отговаряйки на въпроса какви други размери са акрилните вани, струва си да си припомним асиметричните вани. Стойностите на ширината им ще варират от 90 до 120 см. В ъгловите бани с четвърт кръг ширината съответства на дължината на продукта.

ДЕБЕЛИНА НА АКРИЛА

Преди да направите покупка, един от основните критерии, който трябва да знаете, е колко дебела трябва да е акрилната вана, тъй като този параметър определя нейната здравина. Най-популярните и широко разпространени модели на пазара имат акрилна дебелина 2-4 мм, но те не осигуряват достатъчна якост. Препоръчваме да изберете вана с 5-6 мм акрилен лист. За многослойни конструкции акрилната дебелина е 1-2 мм.

ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ФУНКЦИИ

За по-удобно използване на водопровода можете да изберете продукти с допълнителни функции, които най-често са оборудвани с акрилни вани:

 • Дръжки: улесняват потапянето и излизането от ваната, полезно за възрастни хора или хора с увреждания.
 • Подлакътници и подглавници: Осигурява повече комфорт, докато лежите за ръцете и врата, което ви позволява да заемете удобна позиция.
 • Покритие против хлъзгане: повишава нивото на безопасност при използване, което е от полза за всички, особено за деца и възрастни хора.
 • Седалка: често се среща в ъглови вани, тя ви позволява удобно да извършвате козметични процедури и може да бъде полезна при къпане на деца.

КАК ДА ИЗБЕРЕМ АКРИЛНА ВАНА ЕКСПЕРТЕН СЪВЕТ

Ако решението за закупуване на акрилна вана е взето и отидете в магазина, за да изберете желания модел, тогава следните стъпки ще ви помогнат да не сгрешите с покупката:

 • Можете да осветите с  фенерче на стената на ваната, то няма да свети през качествен продукт.
 • Препоръчваме да почукате отдолу и отстрани, бумтящият звук ще говори за добро качество.
 • Натиснете дъното на ваната, ако тя се огъне, тогава имате нискокачествен продукт, който няма да издържи теглото на възрастен.
 • Когато гледате изрязването на страничния ръб, обърнете внимание на броя на слоевете. В идеалния случай тя не трябва да надвишава два – акрилни и армировка.
 • Повърхността на купата трябва да бъде визуално без дефекти. Добрата вана има гладко гланцово бяло покритие.
 • Особено внимание трябва да се обърне на гладкостта на дъното. Не бъркайте грапавостта му с противоплъзгащо покритие. Напротив, най-добрият захват на краката се получава именно с гладко дъно.
 • Дори си струва да подуши банята, ако има неприятна миризма, тогава това може да означава наличието на токсични примеси, които са вредни за здравето.
 • Когато купувате умишлено евтина и тънкостенна вана, определено трябва да закупите метална рамка за нея, която ще осигури стабилност и защита срещу деформация.

Източник: Za-Bania.com

Author: admin