SEO одит – въпроси и отговори

Изчерпателният SEO одит е от решаващо значение за идентифициране на възможностите за подобрение и растеж и за постигане на целите на дигиталния маркетинг и оптимизацията. Вашият одит може да разкрие техническите проблеми, които задържат вашите уеб страници, и да подчертае възможностите за подобряване на оптимизацията на страниците и сайтовете.

Какво е SEO одит?

SEO одитът представлява задълбочен преглед на това колко добре е оптимизиран за търсене вашият уебсайт. Той може да разкрие проблеми на страницата, технически проблеми и проблеми извън страницата, които влияят на представянето на сайта ви в резултатите от търсенето. В зависимост от вида на одита и от това колко задълбочен е той, SEO одитът може да идентифицира и диагностицира проблеми с обхождането и индексирането, дублирано съдържание, неправилно прилагане на мета тагове на роботи и токсични обратни връзки.

Кой трябва да се подложи на SEO одит?

Всеки, който иска да насочи органичен трафик към своя уебсайт, трябва да направи SEO одит или да възложи извършването на SEO одит на своя сайт, за да анализира възможностите за подобрение.

Google има над 200 фактора за класиране, които определят къде ще се класира дадена уебстраница в страниците с резултати от търсенето. Одитът може да определи кои фактори трябва да се приоритизират, за да се подобрят шансовете ви за добро класиране по желаните ключови думи.

Кога е най-подходящото време за извършване на SEO одит на уебсайт?

Някои компании обичат да правят SEO одит от над 200 точки, след като завършат първоначалното проучване на ключовите думи за нов клиент. Започват всяка своя кампания по този начин, защото той ги потапя в индустрията на клиента и хвърля светлина върху това кои конкуренти постоянно се класират добре.

Въпреки това няма грешно време за извършване на SEO одит. Дори да сте в средата на SEO кампания, провеждането на одит може да провери дали сте на прав път, да открие проблеми, които не сте взели предвид, и да ви помогне да оформите бъдещето на SEO кампанията.

Колко често трябва да правите одит на сайта?

Съществува голямо разнообразие от различни одити, които можете да извършите на сайта си. В повечето случаи собствениците на сайтове трябва да извършват този вид одит ежегодно.

Разбира се, винаги можете да одитирате определени аспекти на сайта си по-често, ако те са проблемни. Така ще може по-бързо да реагирате при грешки или нежелан резултат и да коригирате нещата в посоката, която желаете. Например, ако на сайта ви има дублирано съдържание, което се опитвате да изчистите, можете да проведете одит на съдържанието, когато смятате, че сте го изчистили, за да проверите дали усилията ви са се отплатили.

По подобен начин, като част от вашата стратегия за изграждане на връзки, може да искате да проведете одит на обратните връзки, за да анализирате лошите обратни връзки, да получите представа за профила на опорния текст или да определите колко уникални препращащи домейни са ви необходими, за да повишите конкурентоспособността си.

Колко време отнема извършването на SEO одит?

Някои инструменти предлагат т.нар. SEO одит, който по същество представлява обхождане на вашия уебсайт. Тези инструменти могат да идентифицират проблеми и дори да предложат общо решение. Те обаче не могат да анализират резултатите и да предложат подобрения на процеса като SEO стратег.

Тъй като стратегията е от решаващо значение за превръщането на одита в измерими резултати, на SEO стратезите може да отнеме седмици, за да създадат SEO одит, който подробно описва проблемите и предписва корекции. Колкото повече страници има вашият уебсайт, толкова повече време обикновено отнема това. Въпреки това, тъй като одитът на SEO е крайъгълният камък на цялостна стратегия за SEO, времето и усилията се изплащат в дългосрочен план с целенасочена стратегия, изградена за отстраняване на техническите проблеми и постигане на равнопоставеност с конкуренцията.

Author: admin