Инструкции: как да популяризирате строителен онлайн магазин

Офлайн пазарът е завладян, но все още не усещате вкуса на победата? Не е изненадващо, тъй като конкурентите търгуват онлайн от дълго време, време е да разширите и хоризонтите си. 

Отправната точка

През февруари 2015 г. производител на стоманобетонни изделия се свърза с нас за разработването на обекта. Продажбите се извършват офлайн, заводът си сътрудничи с няколко големи клиенти, а нови са привлечени по начин, доказан за много поколения клиенти – с помощта на печатни продуктови каталози. С течение на времето обаче XXI век диктува свои правила. А състезателите не спят … Те никога не спят. Докато нашият клиент се задоволяваше със скромния сайт визитка, те продаваха всичко онлайн.

Затова си поставихме амбициозна цел – да създадем удобен и функционален онлайн магазин, който да бъде по-добър от този на нашите конкуренти. Такъв, който може веднага да привлече купувачи.

Трудности в началото

Основната трудност беше, че клиентът поръча разработването на сайта в средата на февруари, а сглобяемият сезон започва в края на март. Измина месец за създаването на онлайн магазин и тестването му.

Едва в средата на март проектът беше предаден на грижливите ръце на интернет маркетинга, които веднага се сблъскаха с първите трудности. Клиентът се фокусира основно върху клиенти от София. Въпреки това, с адрес за една компания е трудно да пробие на онлайн пазара на столицата. Това са суровите закони на търсачките.

Местоположението на потребителя е един от основните параметри, на които се основават резултатите от търсенето. Адресът на компанията е посочен във всички справочници и каталози. Затова започнахме, като убедихме клиента да регистрира юридическия адрес на компанията в София.

Промотираме с максимално покритие

Въпреки минималните срокове, ние знаехме точно какво да направим, за да успеем за сезона и да получим преднини. За 10 години стартирахме и популяризирахме много сайтове за продажба на сглобяеми бетонни продукти. Когато работим с такива проекти, ние се придържаме към пет основни правила, като ги следваме като в методология:

 • Техническа оптимизация
 • Разширена структура
 • Подробна продуктова карта
 • Допълнителни блокове за кръстосани продажби
 • Подробности за компанията

Техническа оптимизация

Успехът на промоцията силно зависи от техническата изработка на сайта в началото. Технически грешки пречат на правилното индексиране и класиране на страниците в търсенето. Ето най-минималния списък със задачи, които трябва да изпълните, преди да продължите напред.

Контролен списък за основната оптимизация на сайта за търсачки

 • Настройте файл robots.txt, като вземете предвид изискванията на Google.
 • Проверете картата на сайта, коректността на HTML-картата и sitemap.xml.
 • Затворете раздели на услуги и изходящи връзки от индексиране.
 • Отървете се от „счупените“ връзки – страници, които се показват неправилно в търсачките (отговор на сървъра 404).
 • Конфигурирайте правилната работа на 301 пренасочването на основната и вътрешната страница на сайта.
 • Анализирайте потребителските заявки по теми и въз основа на получените данни съставете уникални мета тагове за популяризираните и основните статични раздели на сайта (заглавие, описание, ключови думи).
 • Регистрирайте сайта и го конфигурирайте в уебмастърите на търсачките (Google, Mail, Bing). Така ще сте наясно как сайтът се индексира от конкретна търсачка и можете да насочите робота да обхожда необходимите страници. Ако има някакви проблеми с индексирането или вирусна инфекция на сайта, ще получите известие от уеб администратора.
 • Задайте регион за промоция на сайта. В нашия случай работата беше извършена в София.
 • Конфигурирайте и проверете броячите на трафика: Google Analytics. Настройте цели за проследяване на реализациите на вашия сайт. Така че можете да проследявате трафика на сайта и ефективността на неговото популяризиране.
 • Регистрирайте се и конфигурирайте сайта в системите Google Адреси.
 • Съберете семантичното ядро: а) съставете основния списък с ключови заявки, по които ще се движите в търсенето; б) направете списък с популяризирани страници; в) добавете сайта към системата за проследяване на позицията (например AllPositions).
 • Оптимизирайте скоростта на зареждане на уебсайта в съответствие с препоръките на услугата Google PageSpeed Insights
 • Формирайте и договорете бъдещата структура на сайта.
 • Анализирайте външните и вътрешните връзки на сайта.

След като изпълнихме всички тези стъпки, започнахме да работим със структурата.

Популяризирайте, разширявайте

Основното нещо при популяризирането на такива сайтове в търсачката е разширената структура. Колкото по-подробен е той, толкова повече точки за влизане за потенциални клиенти могат да бъдат покрити. Обикновено потребителите търсят конкретни продукти с определен размер за конкретни цели:

 

Проучихме ключовата честота и създадохме обширна система за разделяне. В крайна сметка, колкото повече страници има в сайта, толкова по-широка е аудиторията за продажби. Страниците с продукти бяха направени за популярни заявки. През първия месец бяха създадени над 350 такива страници:

 

Повече информация

Всяка продуктова карта е разработена възможно най-много. Ако страницата съдържа цялата информация, необходима за посетителя, в логическа структурирана форма, той няма да има друг избор – просто оставете заявка.

Поставили сме максималната полезност в продуктовата карта:

 • основни размери
 • цена
 • подробни спецификации

 

По-долу има блок с препоръчани продукти, с негова помощ потребителят ще може да намери нещо, което все пак ще му бъде полезно. Това стимулира кръстосаните продажби чрез увеличаване на средния чек. Освен това такива блокове задълбочават взаимодействието на потребителя със сайта, което има положителен ефект върху класирането на страниците в търсенето.

Показателите растат, но нещо липсва

Доказаните SEO методи, които използвахме и този път работиха – трафикът нарасна, позициите се подобриха. Доста добри резултати бяха постигнати още през първия месец на промоцията:

 

Броят на възможните клиенти естествено нараства с броя на посетителите: например през май 2017 г. клиентът получава 391 заявления, от които 56 са от нови купувачи.

В този случай е трудно да се проследят поръчките само от търсенето: поръчките са големи както по обем, така и по пари, така че често е по-лесно клиентите да се обадят, за да обсъдят подробности с мениджър, отколкото да оставят заявка на уебсайта. Клиентът отлагаше активирането на проследяването на обажданията до тази година, така че започнахме да получаваме данни за обажданията едва от март 2018 г. Общо – средната конверсия през май 2018 г. от търсене на трафик към обаждания е 3,41%.

 

Точно сега: на етапа на внедряване, нова удобна функционалност за потребителите – бутонът „Поръчай с едно кликване“. Това ще увеличи броя на целевите действия и ще опрости процеса на закупуване.

Продуктовите секции привличаха приблизително същото количество трафик, всичко се продаваше … с изключение на пътните плочи. Те упорито не искаха да напредват, защото:

 • в раздела бяха представени само две позиции, тъй като нашият клиент е производствен завод, който предлага само собствени продукти, така че асортиментът е ограничен;
 • употребявани пътни плочи се използват по-често в строителството, по-често се търсят и купуват.

Решение: контекстна реклама . Рекламите в мрежата за търсене значително разшириха обхвата на заявките, чрез които потребителите могат да намерят продукти. Пренасочването работи за кръстосани продажби. Нашите тротоарни плочи най-накрая бяха забелязани и закупени.

Друга трудност, с която се сблъскахме по време на работата по този проект: значителен процент изоставяне от мобилни устройства – сайтът няма адаптивна версия. Сега това вероятно е повлияло на трафика – през май 2018 г. сайтът е имал около 1500 посетители. Убеждаваме клиента от дълго време, че това не може да се направи без него, особено след като Google вече една година тръби за индексиране на мобилни устройства. И накрая, съвсем наскоро, нашите взеха. Вече тече разработка, която ще помогне да се достигне до нов сегмент от аудиторията – мобилни потребители.

Период на промоция: сайтът е на промоция

Сега сайтът е в топ 3 на резултатите от търсенето на Google за 159 заявки и в топ 10 за 457 фрази за търсене.

Контролен списък за бърза промоция

Техниките, които описахме по-горе, са подходящи не само за обекти, продаващи сглобяеми бетонни изделия. Те са добри и в областта на строителните материали, кабели – където има много подобни продукти и имената им се различават само в съкращението на техническите характеристики.

И така, ето кратък списък с ключовите моменти, върху които трябва да се съсредоточите при популяризирането на строителен  онлайн магазин:

 1. Техническа оптимизация – без правилно конфигурирани пренасочвания, файл robots.txt, карта на сайта, едва ли можете да разчитате на ефективността на следващите стъпки за оптимизация.
 2. Разширена структура – ние се опитваме да покрием колкото се може повече заявки, но по систематичен начин. Не бъркайте потребителите, оставете галета да им помогне повече от бедните Хензел и Гретел.
 3. Добре разработен раздел „За компанията“ – има много прекупвачи в строителството, а понякога и измамници. За да покажете реалността на компанията и да изградите доверие сред посетителите на сайта, в раздела „За нас“ задължително опишете подробно дейностите си, прикачете сертификати, посочете подробностите.
 4. Подробна карта – даваме на клиента цялата необходима информация + предоставяме най-доброто класиране на страниците от търсачките.
 5. Блокове с препоръчани продукти – подобряваме поведенческите фактори, осигуряваме кръстосани продажби.
 6. Отзивчив дизайн – за тези, които нямат търпение да закупят партида от дъна на кладенци, докато стоят в задръстване.
 7. Покупка с едно кликване – ние правим още по-бързо и по-лесно закупуването на партида дъна на кладенци, докато стоим в задръстване.
 8. HTTPS протокол – ние защитаваме потребителските данни и по този начин печелим тяхното доверие и доверието на търсачките.

Последното изисква участието на допълнителни специалисти и следователно ресурси от страна на клиента, поради което не винаги се насърчава от тях. Важно е обаче да се разбере, че дори незначителните подобрения на софтуера влияят пряко върху класирането и поведенческите фактори на сайта. Дали сайтът използва сигурен протокол за трансфер на данни, дали дизайнът му се актуализира своевременно, дали бутонът „Добавяне в количката“ в продуктовата карта е удобно разположен – броят на приложенията зависи от подобни на пръв поглед дреболии.

Източник – АкваЕМ

Author: admin