Счетводство на интернет магазин – на какво да обърнем внимание

Днес, да имате онлайн магазин на пръв поглед изглежда лесно начинание. Реалността е съвсем друга, когато дойде времето да се сблъскате със счетоводството.

Едва ли ще се справите сами, освен ако нямате завъшено минимум средно образование с профил „Счетоводство“. В противен случай ще Ви трябва счетоводител за електронния магазин.

Счетоводството на онлайн магазин крие много специфики, като започнем от:

  • Необходимостта магазинът да бъде добавен в специален регистър.
  • Да се върже със системи, ползващи куриери в страната ни.
  • Месечно отчитане.
  • Плащане на ДДС.
  • Други разни…

Всичко е специфично и има строги правила, които са утредени от България, което автоматично означава, че да имате онлайн бизнес, без добър счетоводител – това е грешка.

Позволете ни да обърнем внимание на терминологията, на термините счетоводител и счетоводство.

Счетоводителят е специалист, който контролира финансовите дейности на фирмата и носи отговорност за това пред държавата, представлявана от данъчната служба. Следи за разходването на средствата, поддържането на документация и своевременното подаване на отчети. Съществува и понятието счетоводство. Това е система за документално фиксиране на всички икономически дейности и финансови транзакции.

Счетоводство е необходимо да водят всички юридически лица, с изключение на индивидуалните предприемачи. Достатъчно е индивидуалният предприемач да събере данните, необходими за попълване на данъчни декларации. Това не означава, че всичко е просто и може да не е необходим счетоводител. Ако нямате финансови умения и обемът на работата е голям, по-добре е да наемете специалист.

Кога можете да водите собствено счетоводство?


Нека се обърнем към най-често срещания модел на онлайн магазина. Това е индивидуален предприемач без служители, данъчният режим е опростената данъчна система (10% от дохода). Декларацията се подава веднъж годишно. Напълно възможно е да го напълните сами – в това няма нищо сложно. В интернет е лесно да се намерят образци и правила за дизайна на този документ. От скоро се прие закон, който позволява регистрация по ДДС, когато годишните обороти надминат 100 000 лева, което е добър знак за стартиращи компании. Преди да наближите прага, ще трябва да плащате 10 % данък.

Трябва да плащате авансови плащания на тримесечие – те ще трябва да бъдат изчислени. Всички финансови операции се записват в книгата за счетоводство на разходите и приходите. Тук приключва цялото счетоводство във вашия случай.

Ще бъде малко по-трудно да се изчислят данъците по опростената данъчна система (доходи минус разходи). Данъчната основа тук не е брутният приход, а нетната печалба, която трябва да се определи по специални формули.

В какви случаи си струва да поискате услуга по онлайн счетоводство?


Онлайн счетоводството по нищо не отстъпва по традиционното, просто няма да видите физически счетоводителят.

Естествено, най-добре е да имате близък контакт със счетоводителят, за да можете да обсъждате дадени счетоводни казуси, понякога се появяват сложни такива, но днес всичко става и по Интернет, онлайн.

Например, ако се намирате в София, не е задължително счетоводителят Ви да е от София. Можете да наемете експерт по счетоводство от град Русе, който експерт да води също така добре счетоводството, но на по-добра цена.

И така, на какво да се обърне внимание при наематено на счетоводител за онлайн магазин?

Основни неща представихме по-горе, но други важни неща са:

  • Месечно счетоводно обслужване или счетоводство за свършена услуга – това трябва да го дефинирате веднага щом стартирате онлайн магазина.
  • Счетоводител или счетоводна кантора – също важен въпрос, като отговорът се крие в оборотите. Ако сте много напред с оборотите, то тогава е удачно да имате счетоводна кантора зад гърба си, т.е. екип от експерти.
  • Счетоводител с опит – това е нещо много важно. Ако магазинът Ви е от типа HandMade работилница и очакате една – максимум две продажби на седмица ,тогава можете да наемете и счетоводител без опит. Но когато става въпрос за по-специфични дейности, повече рутина, тогава ви трябва счетоводител с опит.
  • Онлайн бизнесът крие своите специфики, затова е важно да попитате счетоводителят, дали друг път е води счетоводство на онлайн магазин. Ако тепърва навлиза в тази област, то това може да е индикатор за опция за смяна!

Финални думи, касаещи счетоводител за онлайн магазин

Много хора си отварят онлайн магазин, като допълнителен доход, като не обръщат сериозно внимание на счетоводството, отчитането, декларирането на приходи и т.н. Това са грешки и е важно да знаете, че с отварянето на нов електронен магазин, веднага трябва да потърсиет услуги от счетоводител!

Желаем Ви успех!

Author: admin