Кои са основните характеристики при избор на компютър за игри?

компютри за игри

В днешно време, когато високотехнологичните забавления са все по-предпочитани, покупката на компютър за игра се превръща във важна и отговорна задача. Какво е необходимо да знаете за да купите най-доброто на пазара в рамките на заложения бюджет?

Кои са основните компоненти на компютрите за игри? 

За да вървят гладко вашите любими гейминг формати, без затруднения и да усетите цялостното удоволствие от тях, са важни: 

 1. Мониторът
  Ако е с не много добри параметри, не бихте могли да видите чудесните графики. Той е ключова част от цялостната конфигурация на вашия компютър.
 2. Процесорът
  Той извършва логически и аритметически действия върху данни, идващи от външен източник. Не бива да правите компромис с него.
 3. RAM паметта
  В днешно време за стандарт при геймърските машини се счита 16GB, като вече и наличието на 32GB се счита за нормално. Избирайки компютърна конфигурация с повече RAM памет, вашият компютър ще е актуален по-дълго време и експлоатационният му период ще е увеличен. 
 4. Памет за съхранение на данни
  Всяка конфигурация се нуждае от памет за съхранение. Най-широко разпространената до скоро беше хард диск (HDD), но в последните години в масова се превърна SSD. Основната разлика между двете е в начина, по който се съхраняват данните. 
 5. Видео карта
  Смело можем да ви съобщим, че за геймърската машина видео картата е най-важният компонент. За гейминг ви трябва карта с 3GB, по възможност 4. А, ако играете на високи резолюции като 4К, вземете 8GB. TDP прави измерване, колко топлина отделя картата и показва ватовете, от които се нуждае картата. В някои случаи е необходимо захранване с по-висока мощност.
 6. Периферия
  Понякога периферните устройства се подценяват при избор на геймърска конфигурация. За да усетите пълното удоволствие от gaming, обърнете внимание на охлаждаща система. Доста често запалените геймъри предпочитат “тежката артилерия” – кутия с водно охлаждане и повече вентилатори. Така се охлажда по-добре и компютърът работи по-тихо. 

Не на последно място, трябва да решите дали да закупите готова конфигурация или да изберете всички компоненти поотделно. 

Какъв бюджет за компютър да отделим?

В случай че техниката ще се използва за игри и обработка, си заслужава да вложите максималния бюджет, който сте предвидили за нея. Ако не възнамерявате да я използвате за “тежки” игри и програми, е по-практично да купите не толкова мощна и скъпа.

Независимо дали се нуждаете от техника с висока производителност или не, специалистите от онлайн магазин Ozone.bg съветват да се консултирате с професионалисти при избора на подобна машина и нейната периферия. По този начин ще може да зададете своите въпроси, ще бъдете насочвени към конкретни видове, марки или модели, които да отговарят на вашите изисквания. 

Author: admin