Как да изберем плочки за малка баня

Един от първите елементи, за които трябва да помислим е какви цветове искаме да преобладават в банята. Имайте предвид, че плочките ще се превърнат в основния елемент на вашата баня.

За много малки бани и тоалетни има цветове, които са по-удобни и други, които трябва да се избягват  в зависимост от естествената светлина в банята. Така например, въпреки че сме фенове на тъмните цветове заради способността им да генерират контрасти в малки пространства, тези тонове абсорбират повече светлина, а това е необходимо, за да се даде максимално усещане за простор на помещението.

Затова изберете светли плочки за баня, когато ви липсва място. Не е задължително те винаги да са бели, има много нюанси, като бежово, перлено, пясъчно или мек сив тон, и дори може да се комбинира с по-тъмни линии, за да се слее със стила, предаден от тези по-неутрални тонове, които в допълнение към по-голямото усещане за простор внасят повече светлина в пространството. Ако имате и огледало за баня над мивката, усещането за светлина ще залее цялата баня.

Форма и размер

Какво е по-подходящо да се използват големи или по-добре малки плочки? Предизвикателството в малко пространство е да не се създава усещане за струпване. И двата варианта помагат за това, ако се обмислят правилно.

Широкоформатните плочки създават непрекъснатост в пространството и визуално го разширяват, тъй като има малко фуги между отделните части на банята, още повече ако са в същия цвят като плочките за баня.

Малките плочки за по-малки бани също могат да създадат усещане за простор, ако фугата е в същия тон, дори пространството може да изглежда по-голямо, поради факта, че са поставени повече плочки.

 Тип мозайка

Друга възможност при избора на плочки за тоалетните е да заложите на конфекция от плочки тип мозайка. Благодарение на това се създава различно пространство с индивидуалност. Идея, която набира популярност поради своята оригиналност, е да покриете половината от стената с мозайка, а останалата част да оставите гладка и равномерна.

 Създайте оптични ефекти

Използването на плочки с оптични ефекти или геометрични мотиви също са валидни опции за плочки за малки бани. С тях си играете с нюанси, обем и форма, за да създадете оптични ефекти във вашата баня.

Вълнообразните плочки придават динамика и движение на банята, особено когато пространството е дълго и тясно. Ако вместо хоризонтално плочките се поставят вертикално, линейността се нарушава и помещението получава по-голяма зрителна амплитуда.

Author: admin