Избор на шампоан срещу пърхот

Най-често срещаният продукт за грижа за косата е шампоанът. Разнообразието им в наше време е толкова голямо, че всеки, дори и слабо осведомен човек в козметичните продукти, може лесно да избере подходящ такъв.

Но за да направите правилния избор, първо трябва да определите типа на косата си. Видовете коса могат да бъдат сухи, нормални, мазни или смесени.

Сухата коса често изглежда овехтяла, лесно разчупена и разцепена. Ето защо шампоанът за такава коса трябва да включва голям брой хидратиращи и подхранващи компоненти.

Нормалната коса, като правило, има здрав и блестящ вид, а също така остава такава няколко дни след измиването. Шампоаните за тях не съдържат излишни компоненти, трябва да са меки и нежни.

Мазната коса губи привлекателния си вид по-малко от ден след измиване. Шампоаните за такава коса намаляват производството на себум и възстановяват баланса на косъма. Подходящ за ежедневна употреба. Те често използват екстракт от коприва, хвощ или морски водорасли, както и витамини и минерали на цинк.

Смесената коса е коса, която бързо се омазнява в корените и изсъхва в краищата.

Съществуват и редица терапевтични шампоани, предназначени да помогнат да се отървете от пърхота. Те убиват гъбичките и имат успокояващи антибактериални свойства. Такива шампоани се използват най-добре не постоянно, а на отделни цикли.

Шампоаните за растеж на косата също могат да бъдат посочени като медицински. Те помагат за предотвратяване на косопада и стимулират активността на клетките дълбоко в космения фоликул.

С течение на годините косата, подобно на кожата, губи еластичност и здрав блясък. В този случай възстановителните шампоани за зряла коса са оптимални за употреба. Освен нежно почистване, те интензивно ги обогатяват с хранителни вещества.

Ако косата ви е боядисана или руса, тогава за устойчивост на цвета използването на специални шампоани е най-доброто решение.

Има и шампоани, които, заедно с нежната грижа и нежното почистване, ще придадат обем на косата ви.

Все пак трябва да обобщим, че косата на мъжете и жените е различна. Същото важи и за кожата в областта на главата. Мъжката коса се изцапва по-бързо. И всички шампоани за мъже се основават на формула, която включва по-голям брой компоненти, подходящи за ежедневна употреба. Ето защо, когато избирате шампоани, трябва да обърнете внимание на това за кого са предназначени.

Author: admin