Продажба на електронен магазин

Какво трябва да знаем, ако сме решили да продадем онлайн магазинът си? Ценни съвети от експерти, занимаващи се с домейн борси и борси за покупко-продажба на интелектуална собственост.

Първото много важно нещо, което трябва да знаят и двете страни, когато се предприемат действия по покупка, или продажба на електронен магазин, то това са приходите.

Обикновено се гледат приходите за последните 12 месеца.

Цената е изключително сложно да бъде определена, но за базова формула може да се вземе предвид следното: Приходите за последните 12 месеца, умножено по 5, или по 10, в зависимост от растежа на продажбите. Ако няма растеж, цената може да е и много по-изгодна.

Естествено, гледа се и потенциалът, както и настоящата клиентска база.

С други думи, изключително много са факторите, които определелят цената на даден онлайн магазин.

Ето инй-важните неща, които трябва да знаете:

  1. Определете цена, която да е задоволителна и за двете страни.
  2. Сключете предварителен договор
  3. Анализирайте внимателно онлайн бизнесът
  4. Консултирайте поне с два независими SEO експерта, които да дадат оценка за домейна и сайта, както и поискайте примерна цена от тези два експерта
  5. Задължително опишете правата на сайтът, или сайтовете, които принадлежат към дадения бизнес обект, собствеността на всички рекламни материали, както и изпипайте всеки детайл.
  6. Обезателно изповядайте сделката при нотариус. Ако приемем, че сте в Бругас, то Ви препоръчваме нотариус Маркова.
  7. След сключеният договор, се уверете, че домейните са прехвърлени на Ваше име, както и че имате достъп до всяка част на сайтовете. Едва тогава преминете към плащането.

Много са съветите, но по-горе Ви представихме някои важни неща, които да спазите, когато се касае за сделка. Бъдете търпеливи, не вземайте спонтанни решения, посъветвайте се с хора, занимаващи се с оценка на сайтове и едва тогава предприемете действие по продажба, или по покупка на онлайн бизнес.

По-горе пропуснахме да споменем за стоката на дадения онлайн магазин, но това е детайл, който също се описва в договор. Стоката може да бъде закупена заедно с онлайн платформата и социалните канали, прилежащи й, а може и да бъде закупен само онлайн бизнесът, идеята, без настоящите наличности.

Author: admin