Как интернет промени начина, по който пазаруваме

Начинът, по който хората пазаруват, се променя с развитието на технологиите и можем да видим нарастващ брой клиенти със съвсем различен начин на мислене при покупка. С денонощния достъп до пазаруване в интернет и всички технологии, които се предлагат в онлайн магазините, очакванията на потребителите се променят, разказват от foodpanda.

Електронната търговия продължава да расте на глобално ниво, което не би трябвало да е изненадващо, тъй като пазарът все пак не е ограничен от географията. Тази тенденция се усили още повече след възникването на пандемията от Covid-19.

Сега можем да видим също, че очакванията на клиентите се променят бързо, така че технологиите и решенията, възприети от търговците на дребно, трябва да отговорят на нарасналите изисквания на потребителите. Ето как точно се променя начина, по който пазаруваме.

Нарастваща нужда от удобство

Помислете за това по следния начин: Защо да изберете опашката на касата във физическия магазин, докато можете просто да разглеждате продукти онлайн, дори да изпробвате дрехи виртуално, да ги добавите в количката и да преминете през касата за минути? След това получавате артикулите директно до вас, понякога в същия ден.

Нещо повече – помислете как смартфоните са станали основна част от транзакциите при електронната търговия. Онлайн потребителите използват своите устройства, за да изследват продуктите, преди да купят каквото и да било. Когато решат да купят, те искат да платят за секунди и очакват продуктите да бъдат доставени възможно най-скоро.

Това идва и с нарастващата нужда от абонаментни услуги, които карат клиентите да получават стоки редовно в къщата си, без да се налага да помнят каквото и да било за извършването на покупката.

Продължавайки по-нататък, можем да споменем интелигентни обекти, като хладилници, които могат да наблюдават продуктите вътре и автоматично да ви алармират за нещата, които са на път да свършат. Имайки това предвид, търговците трябва да намерят начин да се свържат с клиентите в точното време, на точното място.

С технологичния напредък, онлайн пазаруването и покупките чрез интелигентни устройства се превърнаха нещо напълно естествено и неотлъчно от нашето ежедневие. Множество опции помагат на потребителите да сравняват цените в магазините по целия свят от удобството на дивана си.

Така че търговците на дребно не трябва да се изненадват, че в днешно време потребителите очакват пазаруването да е толкова лесно, колкото простото кликване с един бутон.

Ако сте собственици на бизнес, имайте предвид, че клиентите очакват и поддръжка в реално време, така че онлайн компаниите трябва да помислят за внедряване на чат ботове. Това може да помогне на компаниите да комуникират по-добре със своите клиенти, спестявайки много време и усилия и на двете.

Решения, базирани на изкуствения интелект

Gartner прогнозира, че до 2021 г. 85% от взаимодействието с клиентите ще се управлява от изкуствен интелект (AI). Когато технологията се използва по правилния начин, тя създава много сценарии за персонализирано изживяване.

Като цяло богатите данни за поведението на клиентите карат търговците да предлагат продукти или услуги, които отговарят точно на нуждите на техните клиенти.

Всички знаем, че хората мислят и действат по различен начин според това, което могат да намерят в социалните медии, и това се отнася и за поведението им на при шопинг. Работата е там, че купувачите използват множество канали, за да вземат решение, тъй като имат достъп до повече решения от всякога.

Технологията оказва влияние и върху навиците на харчене и променя начина, по който клиентите взимат своите решения за пазаруване. Анализирайки поведението на клиентите, технологията им помага да вземат по-бързи решения за покупка.

Процес на плащане, който дава спокойствие

Онлайн клиентите се ангажират с марките по различни начини, спрямо преди няколко години и технологичните промени определено се отразиха на опита при пазаруването. Търговците на дребно могат да се възползват от променящия се пейзаж, но само когато предоставят ориентирани към клиента услуги, които отговарят на нарастващите изисквания и очаквания. Това се отнася и за размяната на пари! Важно е обаче клиентите да са сигурни, че техните чувствителни данни са в безопасност по време на плащане.

Това са само част от начините, по които пазаруването е променено в днешно време. А какво ли ни очаква в бъдеще?

Author: admin